Kesän taittuessa syksyyn valaistuksen merkitys sisustuksessa korostuu entisestään. Myös ulkona parvekkeella, terassilla ja piha-alueella olevilla valaisimilla pystyy vaikuttamaan paljon kodin sisätiloihin heijastuvan valon määrään sekä tietysti luomaan lämpimiä tunnelmia osaksi asumisympäristöä.
Valaistuksessa huomiota kannattaa kiinnittää valaisimien tehoon, kohdistettavuuteen ja valon lämpötilaan. Näitä samoja seikkoja kannattaa tarkastella myös erityisesti omakotitalon pihan ja rakennuksen valaisemisessa.
Materiaalilla on väliä
Olipa kyse sitten lattia-, seinä-, pöytä- tai kattovalaisimesta niin valaisimen materiaalilla pystyy korostamaan ja täydentämään helposti muualla sisustuksessa olevia elementtejä. Valaisin on usein pitkäaikainen hankinta, joka jatkaa matkaansa myös muuttokuormassa, joten materiaalivalintaa kannattaa miettiä myös pitkällä tähtäimeillä. Monissa klassikoissa yhdistellään taidokkaasti eri materiaaleja, jotka sekoittuvat samalla muun sisustuksen materiaalivalintoihin. Eri materiaalit heijastavat valoa eri tapaa ja myös siten materiaalivalinnalla voi vaikuttaa valaisimen valotehoon.
Puu, rottinki ja bambu
Puu antaa valaisimelle tietynlaista lämpöä ja sopii erityisen hyvin skandinaaviseen sisustukseen. Se tuo myös kivaa kodikasta kontrastia pelkistettyyn mustavalkoiseen sisustukseen tai tukee boheemimpaa sisustustyyliä. Luonnonmateriaaleista myös rottinki on oiva valinta tuomaan sisustukseen miellyttävää lämpöä. Eksoottisemman vivahteen voi tuoda valitsemalla bambusta, meriruohosta tai muusta vastaavasta materiaalista tehdyn valaisimen.
Lisää luononvärisiä valaisimia löydät täältä.
Lasi
Kauniin valkoinen opaalilasi saa valon hehkumaan pehmeästi ympäröivään tilaan. Se antaa myös upean kontrastin esimerkiksi metallirunkoiselle valaisimelle tai toisaalta täydentää muuten jo valkoista valaisinrunkoa. Myös kirkas lasi tuo sisustukseen tiettyä herkkyyttä ja toimii hyvin koriste-elementtinä sellaisenaan. Lasi sopii hyvin sellaisiin valaisinvalintoihin, kun halutaan tuoda tilaan pehmeää epäsuoraa tunnelmavalaistusta.
Lisää lasia materiaalinaan hyöntäviä valaisimia löydät täältä.
Metalli
Teollista särmää ja kontrastia – kromin ja messingin kiilto tuo sisustukseen aina omanlaista näyttävyyttä. Metallisina kiiltävät yksityiskohdat tai peräti koko valaisimen pinta tuo voimakkaan elementin mukaan tilan ilmeeseen. Viime vuosina suosiotaan kasvattunut messinki antaa elegantin, hieman antiikkivivahteisen lisän sisustukseen siinä missä taas krominen valaisin heijastelee modernia sisustustyyliä. Metallisissa valaisimissa muotoilu korostuu – kestävä ja luja materiaali tarjoaa puitteet hyvinkin siroihin ja moniulotteisiin muotoihin.
Muovi
Polykarbonaatti mahdollistaa monenlaiset muodot sekä värisävyt valaisimissa. Sitä on mukana useissa valaisimissa sekä kirkkaan läpinäkyvänä että useina eri väreinä. Muovissa on kuitenkin aina tietty omaleimaisuutensa, joka ei välttämättä kestä samalla tavalla ajan katseita.
Kangas ja paperi
Kankaiset varjostimet pehmentävät valoa ihanalla tavalla. Kankaiset valaisimet ovat mainio valinta tiloihin, joihin halutaan luoda seesteistä ja rauhallista tunnelmaa. Ne ovat siis omiaan juuri makuuhuoneen puolella. Klassinen pallomainen paperivalaisin on monelle sisustajalle tuttu jo lapsuudesta. Sitten erilaisista paperimateriaaleista tehdyt valaisimet ovat kasvattaneet paljon suosiotaan. Paperivalaisimien pehmeys on omiaan rauhoittamaan sisustusta. Toisaalta niillä saa tuotua sisustukseen myös esimerkiksi hieman japanilaistyylistä tunnelmaa.
Valaisimia monessa tasossa
Yleisvaloa tuovat epäsuorat valaisimet luovat pohjan toimivalla valaistusratkaisulle. Nämä voivat olla kattoon upotettuja spotteja, listojen taakse piilotettuja led-nauhoja tai esimerkiksi taulujen, paneelien tai muiden suurempien elementtien taakse piilotettuja valonlähteitä, jotka tuovat tilaan pehmeää yleisvaloa.
Vaikka määrä harvoin korvaa laatua, valaisinhankintoja tehdessä kannattaa miettiä valaisimien tilaan tuomaa valoa monesta eri tasosta ja korkeudelta. Älä hanki yhtä tai kahta mielettömän tehokasta valaisinta, joka kirkkaudellaan häikeisee myös katsetta ja peittää puolet sisustuksesta omiin varjoihinsa. Leikittele rohkeasti seinävalaisimilla, kohdevalaisimilla, huoneen nurkasta keskelle tilaa kaartuvalla lattiavalaisimella sekä erilaisiin tunnelmiin sopivilla pöytävalaisimilla.
Eri korkeuksilla asettuvilla valonlähteillä voit myös helposti korostaa huonekorkeutta, tilantuntua ja tuoda syvyyttä sisustukseen. Vähemmän tehoa, useampia valaisimia – siitä on hyvä lähteä liikkeelle.
Valaisimen väri
Valaisin on usein melko hallitsevakin sisustuselementti, jonka paikka ei välttämättä vaihdu kovinkaan usein. Rohkeammissa värivalinnoissa kannattaakin miettiä miten värivalinta istuu yhteen muiden sisustuksessa olevien elementtien kuten tekstiilien (verhot, tyynyt, viltit ym.) kanssa. Parhaimmillaan värivalinnoilla voi täydentää sisustuksen tunnelmaa ja korostaa meneillään olevaa vuodenaikaa tai muuta sesonkia.